Maalesef bilindiği üzere ülkemiz depremlere karşı yabancı olmayan bir ülke. Bizde bu yazımızda depremlerin nasıl oluştuğu, depremlere nelerin neden olduğunu siz değerli okuyucularımız için yazdık. Türkiye, depremlere karşı yabancı olmayan ve depremlerle yaşamayı öğrenmiş olan bir ülke. Güzel ülkemizde neredeyse her yıl en az bir yada iki defa büyük deprem yaşanıyor. Bu depremleri daha iyi anlamak, deprem sonrasında yaşanabilecek olan trajik sonuçlarla karşılaşmamak için deprem hakkında bilgi sahibi olmak çok önemli bir husus.
Deprem nedir?
Deprem doğa olayı, yer kabuğundaki kırılmalar sonucunda ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde etrafa yayılmasıdır.
Deprem Nasıl Oluşur ve Neden Olur?
Deprem, yer kabuğunda oluşan sismik hareketler sonucunda ortaya çıkan fay kırılmalarının meydana getirdiği sarsıntıları tanımlanır. Deprem oluşumu ise, fay hatları üzerinde enerji birikimi şeklinde tanımlanabilir. Bu olay, düşünülenin aksine, yerkabuğunun da hareketsiz değil de aslında hareketli olduğunun bir göstergesidir. Kaotik süreçler de içeren ve fizik bilimi de başta olmak üzere diğer bilim dalları tarafından da dikkatle incelenen bir olgudur.
Depremin başlıca neden ve sonuçları şunlardır;
Depremler, “levha hareketi” ismi verilen litosferdeki (taş küre) hareketleri sonucunda meydana gelir.
Bu levhaların altında bulunan manto (kızgın lav) tabakası sayesinde birbirlerine doğru, birbirlerinden uzağa ve birbirine paralel hareket eder.
Yer kabuğunda bulunan bu levhaların kırılması sonucunda boşalan enerji ise, depremlere neden olur.
Depremlerin en önemli sonucu hiç şüphesiz, insan mal ve canına vermiş olduğu oldukça yıkıcı olan zararlardır. Depremler sonucunda ise çeşitli yer şekilleri de meydana gelebilir. Okyanusa kıyısı olan ülkelerde (ABD, Japonya gibi) Tsunami etkisi de yaratabilir.